Harang-szó

Tisztelt Olvasó!
Először is bemutatkoznék, hiszen viszonylag keveseknek adatott meg, hogy személyesen is lássanak.
Hangomat már sokkal többen hallották, mert az elmúlt száz esztendőben megszámlálhatatlan alkalommal kondultam meg. Jelezvén vészt, örömöt, gyászt vagy hívogatást az Isten házába.
1922-ben születtem meg Sopronban, azóta élek Szákszenden (korábban Szák) az evangélikus templom harangtornyában. Sajnos elődömet 1918-ban hadicélokra vették igénybe, így öntettek a száki evangélikus gyülekezet tagjai Seltenhofer Frigyes Fiai harangöntő gyárában. Súlyom 315 kg 81 cm az alsó átmérőm, b1 az alaphangom.
A II. világháborúban sok minden megsérült a környezetemben: a tető és torony, de nekem nem esett bántódásom.
A 70-es évektől villamosították a működésemet és nyelvemet lekötötték, többször is javítottak.
„Kis” testvérem miatt született ez az írás. Nálam ő csak súlyban kisebb, mert 112 kg-os, de jóval idősebb:1864-ben öntötte Hofer Károly Győrben. A kisharang 57 cm alsó átmérőjű ges2 alaphangú. Az idők során sajnos nagyon elhasználódott és több életmentő beavatkozásra is szüksége van. Az utóbbi időben már csak az én hangom hallatszott. Szakemberek szerint szükség van a korona/ járom átalakítására, csapágyazására. Ezentúl szükséges lenne mind a kettőnknek a villamos átalakítás, modernizálás, ütőcsere. Megszabadítanának a nyelvlekötéstől is, hogy szabadon üthessünk ezáltal visszakapva eredeti hangunkat.
Hozzáértők szerint, javításunkkal még megduplázhatjuk a szolgálatunkat a település és környékén élők javára.
Sajnos a javítási költségünk több millió forint, amelyet a gyülekezetünk önerőből nem tud megfinanszírozni, hiszen az éves költségvetésénél is magasabb.
Kedves Olvasó, ha történetünk megérintette, kérjük segítsen a felújításunkban.
Adományát a Szákszendi Evangélikus Egyházközség Takarék Banknál vezetett 63200061-11095756 számlájára utalhatja át. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni, hogy céladomány harangfelújításra, adományozó neve, lakhelye. Amennyiben az adományozó nem szeretné felfedni kilétét, kérjük a név helyett az ismeretlen szót írja be, az adatokat bizalmasan kezeljük.
Terveink szerint a gyűjtést május 31-én zárnánk le. Kérjük, bármely csekély összeggel is tud hozzájárulni a kezdeményezéshez bátran tegye meg! Minden felajánlást hálával köszönünk. A felújítás után tervezünk egy támogatói oklevelet kihelyezni a templomban az adományozók névsorával. Amennyiben a gyűjtés összege meghaladja a költségeket, a gyülekezet vállalja, hogy tartalékot képez a harangok későbbi javítására, esetleg a templom belső tatarozására, vagy a temető fejlesztésére fordítja. Az elszámolásról tájékozódhatnak a szakszend.egyhazkozseg.hu honlapon. Amennyiben kérdés merül fel, felteheti a szakszend@lutheran.hu email címen.

Bízunk a közösség megtartó és értékteremtő erejében!

„Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.” Rm 10,13
Valkó Zsolt
gyülekezeti gondnok